Bee honest cosmetics

Natuurlijke, bijenvriendelijke
cosmetica voor gezicht,
lichaam en haar.

Bijen houden we het liefst zo ver mogelijk bij ons weg. Maar bekijk ze eens op een andere manier. Behalve dat ze noodzakelijk zijn voor de bestuiving van onze gewassen, leveren ze natuurlijke ingrediënten voor beautyproducten.

Onze honing

De Traay combineert haar ambachtelijke imkerij met moderne honingverwerking, wat resulteert in een prachtig assortiment kwaliteitshoning. Onze honing wordt geproefd, gekeurd en afgevuld in de Flevopolder. Inmiddels hebben wij al meer dan 30 jaar een eigen imkerij. De dagelijkse omgang met onze bijenvolken vormt nog steeds de basis voor het vakmanschap waarmee de Traay honing wordt gemaakt.

Om de belasting van het milieu te minimaliseren koopt de Traay zo veel mogelijk honing van regionale Europese imkerijen. Toch ontkomen wij er niet aan om sommige honing van ver te halen omdat daar nog grote ongerepte natuurgebieden zijn en specifieke soorten groeien zoals de tea tree boom in Nieuw Zeeland, waar de bijen Manuka honing van maken.

Wat is honing
Honing is een onvervalst natuurproduct. Het is een zoete, heldere vloeistof, gemaakt door honingbijen uit de nectar van bloeiende planten, bomen en heesters. Een bij heeft ongeveer 20.000 vleugelslagen nodig om een liter nectar te verzamelen, die uiteindelijk 150 gram honing zal opleveren. Door de verzamelijver leveren de bijen een belangrijke prestatie in de natuur: wanneer zij van bloesem naar bloesem vliegen op zoek naar nectar, bevruchten zij deze bloesems en dragen daardoor bij aan het behoud van vele plantensoorten.

Samenstelling
Honing is een puur, natuurlijk en hoogwaardig voedingsmiddel. Het is licht verteerbaar en is ook bruikbaar als schoonheids- en geneesmiddel en is vrij van bacteriën. Honing bevat behoorlijk veel calorieën, circa 320 calorieën (1340kJ) per 100 gram. Deze calorieën zijn direct om te zetten in energie (zeer populair onder sporters).

Crème of vloeibaar
Honing is van nature vloeibaar. Na een aantal weken of maanden kan honing gaan kristalliseren. Dit komt met name door het gehalte aan natuurlijke druivensuikers (glucose), die snel kristalliseren. Het tempo van kristallisatie wordt verder bepaald door het waterpercentage, de bereiding en de temperatuur: hoe hoger des te langzamer de honing kristalliseert. Om gekristalliseerde honing weer vloeibaar te maken zonder verlies van kwaliteit mag men de honing tot maximaal 40º Celsius verwarmen, dan blijven de enzymen behouden.

Crème honing is fijn gekristalliseerde honing, maar dan een echt smeuïge honing die door gecontroleerde procedés, het roeren van vloeibare honing met kristallisatiekernen, tot stand is gekomen.