Onze honing

De Traay combineert ambachtelijk imkeren met moderne honingverwerking, wat resulteert in een prachtig assortiment kwaliteitshoning. Onze honing wordt geproefd, gekeurd en afgevuld in de Flevopolder. Inmiddels hebben wij al meer dan 30 jaar een eigen imkerij. De dagelijkse omgang met onze bijenvolken vormt nog steeds de basis voor het vakmanschap waarmee de Traay honing wordt gemaakt.

Om belasting van het milieu te minimaliseren koopt de Traay zoveel mogelijk honing van regionale Europese imkerijen. Toch ontkomen wij er niet aan om sommige honing van ver te halen, omdat daar grote ongerepte natuurgebieden en specifieke boom- en plantensoorten te vinden zijn. Zoals de tea tree boom in Nieuw-Zeeland, waar bijen de geliefde Manukahoning van maken.

Wat is honing?
Honing is een onvervalst natuurproduct. Het is een zoete, heldere vloeistof gemaakt door honingbijen uit de nectar van bloeiende planten, bomen en heesters. Een bij heeft ongeveer 20.000 vleugelslagen nodig om een liter nectar te verzamelen die uiteindelijk 150 gram honing zal opleveren. Door hun verzamelijver leveren de bijen een belangrijke prestatie in de natuur: wanneer zij van bloesem naar bloesem vliegen op zoek naar nectar, bevruchten zij deze bloesems en dragen daardoor bij aan het behoud van vele plantensoorten.

Samenstelling
Onze honing wordt op een pure, natuurlijke manier verkregen, is licht verteerbaar en bestaat voor een groot deel uit hoogwaardige voedingsstoffen als enzymen, mineralen, vitaminen en antioxidanten. Dankzij het hoge gehalte druivensuiker (glucose) en vruchtensuiker (fructose) is honing weliswaar rijk aan calorieën, maar deze natuurlijke suikers zijn door het lichaam direct om te zetten in energie. Ideaal voor of tijdens het sporten, of wanneer je juist mentaal moet presteren. Omdat honing van nature een antibacteriële en schimmelwerende werking heeft, helpt het je van binnenuit en van buitenaf gezond te blijven. Zo kan het je darmflora in balans brengen, je spijsvertering verbeteren en ondersteunt het het immuunsysteem. Aangebracht op de huid werkt het voedend, verzachtend en herstellend. Zelfs (brand)wonden die niet lijken te helen, genezen sneller met de hulp van honing.

Crèmehoning en vloeibare honing
Honing is van nature vloeibaar. Na een aantal weken of maanden kan honing gaan kristalliseren door het hoge gehalte natuurlijke druivensuikers. Dit is een normaal proces en doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Het tempo van kristallisatie wordt bepaald door het waterpercentage, de bereidingswijze, de temperatuur (hoe warmer de omgeving waarin de honing wordt bewaard, des te langzamer hij zal kristalliseren) en de soort honing. Sommige honingsoorten raken zo snel gekristalliseerd, dat we ze bereiden tot een smeuïge, fijn gekristalliseerde crèmehoning. Door vloeibare honing gecontroleerd te mengen met kristallisatiekernen, ontstaat een honingstructuur die lekker smeerbaar blijft.

Tip: om gekristalliseerde honing weer vloeibaar te krijgen zonder verlies van smaak en kwaliteit, kun je hem verwarmen tot 40°C. Bij voorkeur au bain-marie.